okunma
İzmir’de Ocakçı Holding adlı bir şirket, yatırımcılara yüksek kar payı dağıtma vaadiyle para toplamaya başladı. Şirketin sahibi Sedat Ocakçı, borsa, kripto para ve yazılım alanlarında uzman olduğunu iddia ederek, piyasanın dalgalanmalarından etkilenmeden kazanç sağladığını söyledi. Ocakçı, yatırımcılara en az yüzde 17 kar garantisi verdi. Ocakçı Holding, ayrıca dünyanın ilk şehir tokeni olan İzmir Token’i halka arz eden Barış Turgut’la anlaşarak, 15 milyon liralık bir yatırım yaptı. Şirket, dron fabrikası kuracağını da duyurdu.
Ancak Ocakçı Holding’in faaliyetleri, 1 Ocak 2024 tarihinde son buldu. Şirketin sahibi Sedat Ocakçı’nın yeğeni olan siber güvenlik uzmanı Salih Han, şirkete ait 2,5 milyar liralık soğuk cüzdanı alarak Dubai’ye kaçtı. Soğuk cüzdan, internet bağlantısı olmayan bir cihazda saklanan kripto para birimidir. Salih Han’ın kaçmasıyla birlikte, Ocakçı Holding’in yatırımcılarına ödeme yapamadığı ortaya çıktı. Yatırımcılar, Ocakçı Holding’i aradıklarında ise telefonlara cevap verilmedi. Ocakçı Holding’in yatırımcıları, dolandırıldıklarını anlayarak polise başvurdu. Şikayetçi olan yatırımcı sayısı 3 bin 100’ü buldu. Şüphelilerin toplamda 5 milyar 123 milyon TL’lik bir vurgun yaptıkları tahmin ediliyor.
Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocakçı Holding hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, 7 Şubat 2024 tarihinde İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ocakçı Holding ve bağlı şirketlerde arama yaptı. Aramalarda çok sayıda dijital materyal, evrak ve para ele geçirildi. Ayrıca, Ocakçı Holding’in sahibi Sedat Ocakçı, eşi Seçilay Ocakçı ve holding bünyesindeki bir şirketin genel müdür yardımcısı olan emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan’ın da aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Ocakçı Holding’in muhasebecisi, avukatı, çalışanları ve yatırımcıları da bulunuyor.
TÜRKİYE'Yİ TERK ETMEYE ÇALIŞTILAR
Ocakçı çifti, gözaltına alınmadan önce Türkiye’yi terk etmeye çalıştıkları ancak başarılı olamadıkları belirlendi. Ocakçı çifti, Adana’da kiraladıkları bir evde yakalandı. Ocakçı çiftinin, 1 Ocak 2023 tarihinde Ocakçı Holding’i kurdukları ve ilk şikayetin 1 Şubat 2024 tarihinde yapıldığı öğrenildi. Şikayetin ardından mahkeme, Ocakçı çifti hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı verdi. Ocakçı çifti, 5 Şubat 2024 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan yurt dışına çıkmak isterken, yurt dışı çıkış yasağını öğrenince Adana’ya kaçtı.
Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden bir gazetecinin “Paralar nerede?” sorusuna ise “Herkes parasını alacak” şeklinde yanıt verildi. Şüphelilerden Sedat Ocakçı, yaptığı işlemlerin yasal olduğunu iddia ederek pişman olmadığını söyledi. Seçilay Ocakçı ise şirket faaliyetlerinde herhangi bir rolü olmadığını savundu. Nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan şüphelilerden Sedat ve Seçilay Ocakçı’nın da aralarında bulunduğu 27 kişi tutuklandı. Diğer 5 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İzmir’de Ocakçı Holding’in yaptığı dolandırıcılık olayı, Türkiye’nin en büyük finansal suçlarından biri olarak kayıtlara geçti. Soruşturma kapsamında, Ocakçı Holding’in yatırımcılarından topladığı paraların akıbeti, Salih Han’ın Dubai’deki durumu ve emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan’ın rolü araştırılıyor.
Yorumlar
0 yorum