Kripto Para Borsaları Neden "Rezerv Kanıtlarını" Açıklıyor?
Kripto Para Borsaları Neden "Rezerv Kanıtlarını" Açıklıyor?
Kripto dünyasında korkunç, çalkantılı bir dönem, ancak bazı şirketler gemiyi istikrara kavuşturmak istiyor.

"Rezerv kanıtı" fikri, kripto dünyasında nispeten yenidir ve FTX, BlockFi ve diğerleri gibi kripto borsalarını çevreleyen finansal sorunlara bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Buradaki fikir, kripto şirketlerinin rezervlerini açığa çıkararak yatırımcılarda güven uyandırmasıdır, ancak bu eylemin alaka düzeyini sorgulayan birkaç kişiden fazlası var.

Kripto şirketleri rezerv kanıtlarını açıklamalı mı? Ve dahası, bu aslında kripto borsasının sağlığının iyi olduğu anlamına mı geliyor?

Kriptoda Neler Oluyor?

İlk olarak Coindesk, FTX'in iç sorunlarını ortaya çıkaran Alameda Araştırma bilançosunu yayınladı ve birçok yatırımcıyı FTT varlıklarını geri çekmeye sevk etti. Kısa bir süre sonra Binance, 2 milyar dolarlık FTT'yi tasfiye ettiğini duyurdu ve bu da birçok yatırımcının panik içinde FTT tokenlerini satmasına neden oldu. Bu iki olay, ticaret hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX'in sonunun başlangıcı oldu.

FTT'ye yönelik büyük olumsuz duygu, BlockFi'yi de etkiledi. Borsa, FTT belirtecine çok fazla maruz kaldı ve ağır darbe, BlockFi'yi para çekme işlemlerini durdurmaya zorladı. Şirketin iflasın eşiğine geldiğine dair söylentiler de var.

Kripto Borsaları Neden Rezerv Kanıtlarını Açıklıyor?

Yatırımcıların kripto para birimine olan güvenini yeniden sağlamak amacıyla, "rezerv kanıtı" fikri büyük bir mesele haline gelmeye başladı. Yedeklerin kanıtı, borsaların müşterilere iyi durumda olduklarına ve feshedilmiş FTX ile aynı kaderi paylaşmayacaklarına dair güvence vermenin bir yolu olarak görülüyor.

kripto.com, insanlara şirket rezervinin nasıl olduğu hakkında bir fikir vermek ve kripto endüstrisinde, özellikle de kullanıcıları arasında paniği azaltmak için fonların kısmi kanıtını göstermek için kitaplarına kısa bir göz attı. Şirket ayrıca birkaç hafta içinde tamamen denetlenmiş bir rapor sunacağına söz verdi.

Coinbase CEO'su Brian Armstrong, şirketinin müşteri parasını müşterilerin yönlendirmesi dışında başka bir amaç için kullanmadığını tweetledi. Ayrıca her müşterinin fonu için bir yedek fonu vardır.

Binance CEO'su Changpeng Zhao, Binance'in bazı varlıkları için sıcak ve soğuk cüzdanlarının adreslerini paylaştığı ve tamamen denetlenmiş bir rapor verme sözü verdiği için, rezerv kanıtı sağlama fikrini de kabul etti.

Bybit de oluşan gerilimi azaltmak için benzer eylemlerde bulundu. Buna ek olarak, daha fazla kripto borsası, standart ve ayrıntılı araştırma kanıtı yürütmek için çalıştıklarından bahsetmiştir.

Rezerv Kanıtı Denetimi Nedir?

Rezerv kanıtı, denetim uygulamaları gerçekleştirerek kripto borsalarının rezervlerini kamuya açık hale getirmeye çalışır. Denetim, müşterinin korunması için sakladıklarını iddia ettikleri paraya sahip olduklarını doğrulamak için kripto borsalarında üçüncü taraflarca gerçekleştirilir.

Fikir, kripto borsaları için şeffaflık sağlamanın bir yolu olarak ortaya çıktı. Yatırımcılara her mevduat için bir rezervleri olduğunu ve fonlarının herhangi bir yatırım veya başka amaçla kullanılmadığını bilmelerini sağlayacaktır.

Birçok kripto kullanıcısı, şeffaflığı sağlamaya yönelik büyük bir adım gibi görünen PoR uygulamasını övdü. Bununla birlikte, borsaların rezerv olarak göstermek için para alarak ve denetimden sonra fonu hareket ettirerek rezervlerini taklit ediyor olabileceğine dair endişeler devam ediyor.

Ayrıca, uygun bir PoR prosedürünün nasıl olması gerektiğine rehberlik eden standart kurallar yoktur; bu, uygulamanın yalnızca onu yürüten borsalar ve denetçiler kadar güvenilir olduğu anlamına gelir. Ayrıca, en azından yayınlandığı tarihte, çok az sayıda şirket üçüncü taraf denetiminden geçmiştir. Coinbase halka açık bir hisse senedi olduğundan, kapsamlı denetimden geçen tek şirketlerden biridir ve en iyi kripto borsalarından biri olarak kalmasının nedenlerinden biri de budur.

Rezerv İspatının Önemi

Rezerv kanıtı, kripto endüstrisine aşağıdaki şekillerde fayda sağlayacaktır:

Şeffaf Hizmetler

Rezerv kanıtının ifşa edilmesi, kripto değişim hizmetlerinin tamamen şeffaf olmasını sağlayacaktır. Borsalar, müşterilerinin parasıyla işlem yapamayacak ve iflas riskini azaltacaktır.

Daha Fazla Güven

Rezerv kanıtı denetimi, bir borsanın rezervindeki kripto miktarının eksiksiz ve şeffaf bir resmini sağladığından, bunun ayrıca kripto kullanıcılarına ve gelecek vadeden kullanıcılara kripto para borsalarına daha fazla güven vermesini bekliyoruz.

Rezerv Kanıtı Yerleşik Bir Uygulama Olabilir

PoR son zamanlarda daha popüler hale geldi ve henüz kripto endüstrisinde genel bir standart değil. Ancak, Binance, Bybit ve Crypto gibi sektör liderleri beri. com süreci ele alıyorsa, kripto borsaları için güven tesis etmek veya en azından yatırımcıların kripto para birimi kullanımına olan güvenini artırmak, özellikle bu zorlu zamanda standart bir uygulama haline gelebilir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!