TCMB, EFT/FAST Ücretlerinde Değişikliğe Gitti: Bankalar 'Daha Fazla' Ücret Alamayacak
TCMB, EFT/FAST Ücretlerinde Değişikliğe Gitti: Bankalar 'Daha Fazla' Ücret Alamayacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), belirli saatlerdeki EFT/FAST işlemlerinden alınan ücretlere sınırlama getiren bir düzenleme yaparak bankaların "daha fazla" ücret talep etmelerini engelledi. Bu değişiklik, finansal tüketicileri koruma amacı taşıyor ve 1 Aralık 2023'te yürürlüğe girecek.

Düzenleme öncesinde, hafta içi saat 16.00'dan sonra ve hafta sonlarında gerçekleştirilen EFT/FAST işlemlerinde bankalar, azami EFT/FAST tarifelerinin yüzde 50 fazlası kadar ücret talep edebiliyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, saat veya gün farkı olmaksızın bütün EFT/FAST işlemlerinde azami ücret tarifesi aynı şekilde uygulanacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık rapora göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 17 Kasım itibarıyla 74 milyar 781 milyon lira artarak toplamda 11 trilyon 107 milyar 239 milyon liraya ulaştı.

Tüketici kredileri ise 1 trilyon 456 milyar 949 milyon lira seviyesine gerileyerek, bu dönemde 6 milyar 668 milyon lira azaldı. Bu kredilerin büyük bir kısmını konut (441 milyar 85 milyon lira), taşıt (89 milyar 290 milyon lira) ve ihtiyaç (925 milyar 575 milyon lira) kredileri oluşturdu.

Bankacılık sektöründeki takipteki alacaklar, bir önceki haftaya göre 2 milyar 131 milyon lira artarak 175 milyar 653 milyon liraya yükseldi. Bu takipteki alacakların 146 milyar 561 milyon lirasına özel karşılık ayrıldı.

Yasal öz kaynaklar ise aynı dönemde 20 milyar 263 milyon lira artarak 2 trilyon 371 milyar 602 milyon liraya yükseldi.

Söz konusu düzenleme, finansal hizmetlerin şeffaflığını artırmayı ve tüketicileri korumayı amaçlayan bir adım olarak değerlendirilebilir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!