TCMB, Kredi Kartı Faiz Oranlarında Değişikliğe Gitti ve Menkul Kıymet Tesis Düzenlemelerini Güncelledi
TCMB, Kredi Kartı Faiz Oranlarında Değişikliğe Gitti ve Menkul Kıymet Tesis Düzenlemelerini Güncelledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı faiz oranlarında önemli bir artışa giderek, azami akdi faiz oranını yüzde 3,66’dan yüzde 4,25’e çıkardı. Bu karar, kredi kartı kullanıcıları için maliyetlerin artacağı anlamına geliyor. Ayrıca, TCMB menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemelerde de değişiklik yaparak, menkul kıymet tesis oranını yüzde 4’ten yüzde 1’e indirdi ve kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamayı sonlandırdı.

TCMB’nin makroihtiyati politika çerçevesinde sadeleşme sürecini sürdürme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini koruma amacını yansıtıyor. Banka, ayrıca hükümete, Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi gereğince hesap verme sorumluluğu çerçevesinde bir açık mektup gönderdi. Mektupta, 2023 yılı enflasyonu ve dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümünün önemi vurgulandı. TCMB, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar, ücret ve vergi ayarlamalarında Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesinin dezenflasyon patikasının tesisi için kritik olduğunu belirtti.

TCMB’nin açıklamasına göre, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacak.

TCMB’nin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve makroekonomik istikrarı sağlamak için gerekli adımları atmaya devam edeceğini gösteriyor. Kredi kartı faiz oranlarındaki artış ve menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemelerdeki değişiklikler, ekonominin genel dengesini korumak ve enflasyonla mücadele etmek amacıyla yapılmıştır. TCMB’nin bu adımları, finansal piyasalarda ve tüketiciler arasında nasıl bir etki yaratacağı ise zamanla daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!