Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi TBMM Komisyonu'nda Kabul Edildi
Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi TBMM Komisyonu'nda Kabul Edildi
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda Kabul Edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bu teklif, sağlıklı hayvanlara ötanazi uygulanmasını içeren ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan 5. maddeyi de kapsıyor.

5. Madde Değişikliği ve Ötanazi Tartışmaları

Teklifin 5. maddesi, AKP milletvekillerinin önergesiyle değiştirildi ve metinden “ötanazi” ifadesi çıkarıldı. Ancak, Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre ötanazi yapılmasının yolu açık bırakıldı. 5. madde, AKP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlendi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Muhalefet milletvekillerinin 5. maddenin tekliften çıkarılmasına yönelik değişiklik önergeleri ise reddedildi.

Komisyondaki Görüşmeler ve Gerginlikler

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapan 17 maddelik yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri geçtiğimiz hafta başlamış ve sabaha kadar sürmüştü. İlk üç maddesi kabul edilen teklifin görüşmelerine bugün devam edildi.

Hayvan hakları savunucularının komisyon salonuna alınmaması nedeniyle gergin başlayan görüşmeler sırasında iktidar ve muhalefet arasında, teklifin tamamen geri çekilmesi, ötanaziden vazgeçilmesi ya da teklifin yeni yasa yılına bırakılması gibi formüller üzerinde uzlaşma arayışları sürdü.

Veteriner Hizmetleri Kanunu ve Ötanazi Şartları

Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun ilgili maddesi, hangi durumlarda ötanaziye izin verildiğini açıkça belirtiyor. Bu maddeye göre:

“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak,

  1. Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
  2. Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
  3. Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Muhalefetin Tepkisi

Muhalefet milletvekilleri, teklifin tüm maddelerinin yapılan değişiklikle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini, bunun için de teklifin tümden geri çekilerek yeni yasama yılına bırakılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, AKP seçmeninin yarısının da bu teklife karşı olduğunu belirterek, “Bu yasa çıkarsa, uygulamada büyük infialler olacak toplumda” dedi. Ötanaziden vazgeçilmezse, Meclis’in çalışma takviminin de etkileneceğini belirtti.

Teklifin Kapsamı ve Belirsizlikler

Komisyonda söz alan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, düzenlemenin sokak köpekleri için getirildiği söylenmekle birlikte “sokak hayvanları” ifadesinin kedileri de kapsadığını ve teklifin bu haliyle son derece belirsiz olduğunu söyledi. Bunun üzerine AKP Milletvekili Harun Mertoğlu, düzenlemenin kedileri kapsamaması için önerge hazırladıklarını belirtti.

Hayvanseverlerin Tepkisi ve Gerginlik

Komisyon görüşmeleri, hayvanseverlerin salona alınmaması ve komisyon salonunun bulunduğu yerdeki televizyonların kaldırılması nedeniyle gergin başladı. Hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatların birçoğu Meclis’e alınmadı. Meclis’e girebilenler ise komisyonun bulunduğu koridorların dışında bekletildi. Zaman zaman alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getiren hayvanseverlerin tepkileri komisyondaki görüşmelere de yansıdı.

Canlı Yayın Talebi

Muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının Meclis televizyonundan canlı yayınlanmasını talep etti. Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, “Komisyonlardan canlı yayın yapılması Meclis’in geleneği değildir” yanıtını verdi. Ayrıca, komisyon salonundaki televizyonların kaldırılmasıyla ilgili “Televizyon zarar görmüş, tamir edildikten sonra yeniden monte edecekler” açıklamasında bulundu.

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, tartışmalar ve gerginlikler eşliğinde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Ötanaziye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 5. madde, metinden “ötanazi” ifadesi çıkarılarak değiştirildi. Ancak, Veteriner Hizmetleri Kanunu’na göre ötanazi yapılmasının yolu açık bırakıldı. Muhalefet ve hayvan hakları savunucuları, teklifin geri çekilmesini ve daha kapsamlı bir değerlendirme yapılmasını talep etmeye devam ediyor.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!