2023 Türkiye kira artışı
2023 Türkiye kira artışı
2023 yılı ile kira artışı ne kadar oldu işte detaylar

Kira artış oranı, bir ülkede veya bölgede bir dönem içinde ortalama kira fiyatlarının değişimini ölçen bir göstergedir. Bu oran, bir önceki dönemle kıyaslandığında kira fiyatlarının ne kadar değiştiğini gösterir. Örneğin, bir ülkede kira artış oranı yıllık olarak yüzde 10 ise, bu, ortalama kira fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10 artmış olduğu anlamına gelir. Kira artış oranının yüksek olması, ortalama kira fiyatlarının da yüksek olacağı anlamına gelir ve bu da kiracılar için maliyetlerin artmasına neden olabilir.

Kira artış oranının sebepleri arasında ekonomik büyüme, enflasyon, nüfus artışı, konut stokunun azlığı gibi faktörler yer alabilir. Örneğin, ekonomik büyüme ile birlikte iş imkanları artarsa, nüfus da artabilir ve bu da konut talebini artırabilir. Eğer konut stokunun az olduğu bir bölgede bu talebin karşılanamaması durumunda, kira fiyatları da yükselebilir. Aynı şekilde, enflasyonun yüksek olması da kira fiyatlarını etkileyebilir, çünkü enflasyon artışı ile birlikte mal ve hizmetlerin fiyatları da artar ve bu da kiracıların gelirlerini etkileyebilir.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin %25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" demişti. Bu nedenle Ocak 2023 kira artış oranı maksimum %25 olarak yapılabilecek. İlgili düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek. Bu kapsamda ise 1 Temmuz 2023’e kadarki tüm kira yenilemelerinde ev kiraları maksimum yüzde 25 artırılabilecek.

2023 yılı kira artış oranı %25 olarak belirlenmiştir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!