CHP'ye gelen istihbarat: Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu hedef alan 'sahte video ve ses kayıtları' için düğmeye bastı
CHP'ye gelen istihbarat: Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu hedef alan 'sahte video ve ses kayıtları' için düğmeye bastı
Bazı iddialara göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı 'sahte video ve ses kayıtları' üretmek amacıyla yurtdışından bir hacker kiraladı.

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' gibi terimler kullanarak uyararak dikkat çekmesi, gündemdeki yerini koruyor.

Son günlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nun "dark web" ve "Cambridge Analytica" uyarılarının ardından, üst düzey bir CHP'li gazeteci olan Murat Yetkin önemli siber seçim müdahaleleriyle ilgili istihbaratlarını açıkladı. Yetkin'in "Kılıçdaroğlu'nun son on gün uyarısı ve deepfake istihbaratı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

İddialara göre, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik "son on gün" kampanyasının 3 veya 4 Mayıs'ta başlatılacağı ve seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağı hesaplamalarına dayanarak belirlendiği söyleniyor. CHP Genel Merkezi'ne gelen bilgilere göre ise bu iddiaya ilişkin şu bilgiler paylaşılmıştı:

Gelen istihbarat bilgilerine göre, Erdoğan İletişim Başkanlığı aracılığıyla Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasını zayıflatmak için "deep fake" ve "Cambridge Analytica" benzeri sistemleri kullanarak sahte video ve ses kayıtları üretmek için harekete geçti.

Bu amaç doğrultusunda, iddialara göre yurt dışından 'hacker'ların yardımıyla bazıları "dark web" üzerinden, sahte video ve ses kayıtları oluşturmak için "deep fake" ve "Cambridge Analytica" benzeri teknolojiler kullanıldı. Ayrıca, muhalefete yönelik "DDoS" saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının ise öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.

Kampanyanın temel amacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşen Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef almak. İddialara göre, sahte ses ve görüntü kayıtları üretilerek Kılıçdaroğlu'nun söylemediği şeylerin söylenmiş gibi gösterilmesi ve bu kayıtların hedef internet kullanıcılarına gönderilmesi yoluyla seçim sonuçlarına müdahale etmek amaçlanıyor.

BELDEN AŞAĞI VURUŞ HAZIRLIĞI

Eldeki istihbarata göre, seçime bir hafta ya da on gün kala başlatılacak olan Kılıçdaroğlu'nu karalama kampanyasının ana hedef noktası, Kılıçdaroğlu'nun ABD seyahati olacak. Kampanyanın odak noktası, Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyareti sırasında yaptığı görüşmeler ve açıklamalar olacak.

Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zeka kullanımındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor ve bu yolla üretilen sahte ses ve görüntülerin, bazı bilişimcilerin 'derin sahtekarlık' olarak Türkçeleştirdiği 'deep fake' yöntemleriyle hazırlanması hedefleniyor. Bu kayıtların amacı, muhalif seçmeni Cumhur İttifakı'na oy vermeye ikna edemese de, sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!