Kuzey Kore'nin Yeni Kıtalararası Balistik Füzenin Menzili Tam 13000 Kilometre. - Türkiyemnet
Kuzey Kore'nin Yeni Kıtalararası Balistik Füzenin Menzili Tam 13000 Kilometre. - Türkiyemnet
Kuzey Kore'nin Yeni Kıtalararası Balistik Füzenin Menzili Tam 13000 Kilometre.

Kuzey Kore'nin Yeni Kıtalararası Balistik Füzenin Menzili Tam 13000 Kilometre. - Türkiyemnet

Kuzey kore’nin denediği kıtalararası balistik füzenin menzilİ tam 13000 kilometre. Füzenin erişemeyeceği topraklar sadece Güney Amerika ve antarktika, kuzey kore’nin en büyük nükleer denemesinin neden olduğu depremin büyüklüğü, richter ölçeğine göre 6,3 şidettinde. Böyle bir deprem olduki yıllarca yeni depremler olmasına neden oldu. Kuzey kore’nin silah envanterinin ciddiye alınması yeterince neden var?.

Amerikan istihbaratı, kuzey kore’de bilim insanlarının füzelere nükleer başlık takmayı başardığını düşünüyorlar, yaptırım uyguluyoruz veya imkanları yok vazgeçerler bunun örneği yok. Dünyanın en kapalı rejimlerinden biri olan Kuzey Kore nasıl böyle bir ülke oldu? 3.9.2017 yılında pazar günü dünyanın bu bölgesi için sıradan bir gün değildi. ABD jeolojik araştırmalar kurumu 6,3 büyüklüğünde bir deprem raporladı. Depremin merkez üssü dünyadaki tek aktif nükleer test merkezi Kuzey Kore dağlarındaki punggye şehrimiydi?

Çok geçmeden kuzey kore’nin tarihinin en büyük nükleer denemesini yaptığı anlaşıldı. Ortaya çıkan enerji, bir yıl önceki denemenin 10 katına eşitti. Bu da 1945 yılında hiroşima’yı yerle bir eden amerika’nın atom bombasının en az 6 katına denk geliyor. Denemeden birkaç saat önce ajanslara düşen fotoğraflarda Kuzey Kore lideri kim yong un mutlu görünüyordu. Ülkeden hep iyi haberler veren ünlü spiker, bu mutluluğu halka ve dünyaya duyuruyordu. Kuzey Kore tarihinin ilk hidrojen bombası denemesinde başarılı. Başkent pyongyang’da kim il sung meydanı ndaki askeri geçitde bekliyordu. Bir hafta önce amerika’ya en büyük düşman ilan eden kim yong’un oldukça neşeli, nedenini ise spikerin dünyanın en güçlü silahının resmi geçitte olduğunu anons etmesiyle netleşiyor. Halk bu gelişmeyi coşkuyla zıplayarak alkışlarla karşılıyor. Nizami geçitlerini bozmayan askerler duygularını saklamıyor. Kuzey Kore devlet televizyonu rejiminin ince hesaplanmış görüntüleri eşliğinde bir kez daha dünyaya meydan okuyor ve tabii ki Kuzey Kore hiçbir şey uzun yıllar yapmadan bugün oradaki gösteriyi belki bazıları bunlar manşettir diyebilirdi. Ama kuzey korenin şöyle 20, 30 yıl geriye gidip baktığınız zaman üzerine koyarak geldiğini ve bunun da hiç de yabana atılır bir gelişme olmadığını görebiliriz.

Nükleer başlık takılabilen yeni balistik füzenin en önemli özelliği bir denizaltından fırlatılabilmesi. Ülkenin tümü çok kapsamlı bir nükleer saldırıya dalga olduğu takdirde binalar, tesisler bunlar yok edilebilir insanlar hayatını kaybedebilir ama nükleer denizaltılar çok uzun süreler deniz altında bulunan birlikleri için ve yerlerinin tespit edilmesi çok zor olduğu için ilk saldırıda çoğunlukla korunaklı ortamda olurlar ve üzerine nükleer başlık taşıyan balistik füzeleri ikinci vuruş yeteneği dediğimiz, saldırı yapan ülkeye karşı güvenli bir şekilde gönderme imkanı verir.

Kuzey kore’nin iki tane nükleer denizaltısı olduğunu düşünürsek, buna her ne şekilde her ne boyutta saldırı yaparsan yap ben sana karşılık verebilirim, bak işte bu kapasiteye sahibim karşılığını verebilecek gücü ellerinde tuttuklarını göstermek amacıyla yapmışlardır.

Peki Kuzey Kore liderlerinin nükleer silah merakının tam olarak kaynağı ne? Bugünkü Kuzey Kore liderinin büyük babası kim? Yunusu, 1900 lerin başından itibaren imparatorluk japonya’da istilası altında olan topraklarında bir direniş mücadelesi göstermiş ama hiç ilerleme kaydetmemiş bir kişiydi ve 1945 ağustos’unda nükleersiz olan japonya’yı teslim aldığını gördüğü noktada nükleer silah konusunda ilgi göstermiş ve özellikle de yarımadadaki savaşta 1953 yıllarındaki savaşta hem çin’in hem Sovyetler Birliği desteğini almasının ardından bu konudaki teknolojik kapasitesini geliştirmişti ve bugünkü liderde kararlılığını sürdürdü ve süreç onu 2006 yılında ilk nükleer denemesini yapacak noktaya getirdi.

Her ne kadar ülkede sıfır covid19 vakası olduğu iddia edilse de kuzey korelilerin de 2020 yılı pek parlak geçmedi. Önlem amaçlı olarak ocak 2020 den beri hava, kara ve deniz sınırları tamamen kapalı. Bu sebeple ülkenin en büyük destekçisi çin ile ticareti %80 azaldı. Zaten devam eden ambargoya bu durumda birlikte Tayfun sellerinin tarım arazilerini mahvetmesi de eklenince kuzey kore’de ciddi gıda sıkıntısı baş gösterdi. Durum öyle bir noktaya geldi ki kim yong’un babası ve dedesinin asla söylemeyeceği bir kelime kullandı ve halkından özür diledi. Bununla da kalmadı, 2021 başında uyguladığı ekonomi politikalarının büyük ölçüde başarısız olduğunu kabul etti. Bunca zorluğa rağmen Kuzey Kore nükleer programında nasıl başarı sağlıyor. Ülkelerin bu konudaki kararlılığı ortaya konulduğu takdirde yaptırımlarla ekonomik baskılarla bütün bunlar sadece orada yaşayan insanlara zarar verebilir. O ülkenin yönetimi bir karar almışsa ne yapar eder, o sonuca varma yolunda adımlar atar, aksine daha radikal kararlar alıp yokuna devam eder.

Kendimizi korumak için bunu yapmak zorundayız şeklinde bir söylemle halk gözünde de yaptıklarını meşru hale getirdiler ki bu da programın daha hızlı ilerlemesine imkan verir o da tüm dünyada uluslararası güvenliğe olumsuz etki yapar. Bu yong yönetiminin baş düşmanı ilan ettiği Amerika Birleşik Devletleri, kuzey kore’nin gidişatında kritik rol oynuyor. Donald Trump döneminde 2 ülke arasında inişli çıkışlı bir ilişki vardı. Kim yongun ve Trump birbirlerine defalarca savaşla tehdit etti. Ama sonra 2 lider, 2018 de singapur’da tarihi zirvede bir araya geldi. Trump, Kuzey Kore liderinin elini sıkan ve 2019 da da Kuzey Kore topraklarına ayak basan ilk Amerikan başkanı oldu. Fakat Washington, pyongyang’ın yaptırımları hafifletme talebini kabul etmeyince müzakerelerde ilerleme sağlanamadı. Amerika’dan yapılan açıklamalar ve niyetler tehdidin karşı tarafta nasıl algılandığını çok belirliyor.

Amerika örneğin kendisi nükleer denemelerin kapsamlı yasaklanması anlaşmasını henüz onaylanmadı veya iran’a yapılmış olan yıllar sonunda vermiş olan şey, spyware dediğimiz bu kapsamlı anlaşmadan çekildi.

Peki tüm bunlar türkiye’yi neden ve nasıl ilgilendiriyor? Türkiye’nin bölgesinde, coğrafyasında çok önemli nükleer çalışma yapan ülkeler var ve bunun başında iran geliyor. Kaldı ki iran’a Kuzey Kore arasındaki ilişkiler ve gelişmeler belgelenmiş durumda. Türkiye ile iran 400 yıllık bir denge politikası izliyor ama nükleer silah bir oyun değiştirici güç olarak iran’ın Türkiye ile olan ilişkilerinde kendini daha cesaretli olarak görebileceği bir kapasite kazandırabilir. Nükleer madde elde ettiği takdirde. Bildiğimiz konvansiyonel patlayıcılarla çok büyük zararlar verebilecek olan veya bunun peşinde olan devlet işi aktörler, yani terör grupları bunun peşinde. O sebeple nükleer silahsızlanma herkesin belki de hedefi olması gerekir. Kuzey Kore ile yakın temas kurmasıyla eleştirilerin hedefinde olan Donald Trump artık beyaz saray’da değil.

Amerika’nın yeni başkanı joe biden’ın Dışişleri Bakan adayı antony blinken ise eski başkan Barack Obama döneminde Kuzey Kore ile ilgili çalışmalar yapan bir diplomatı Kuzey Kore ile ilişkilerde diplomasiden yana olduğu biliniyor. Gerek içeride zaten uğraşmak zorunda kaldığı konular ve bugüne kadarki söylemleriyle hep kuzey kore’yi daha da hızlandıracak nükleer silahlanma konusunda adım atacağını veya söylemde bulunacağını tahmin etmiyorum. Bunun karşılığında Kuzey Kore kapasitesini korumak açısından çok da geri adım atmak istemeyecektir ama uzun vadeli bir siyasi açılım görürse o da çalışmalarını bir miktar azaltabilir. Hatta tekrar uluslararası atom enerjisi yöneticilerini kabul edip belli bir anlaşma zeminine gidebilir. Sonuç itibariyle çözüm siyasidir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!