Motorin fiyatlarında zam bekleniyor
Motorin fiyatlarında zam bekleniyor
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi yaparak belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanarak tavan satış fiyatı olarak belirleniyor.

Brent petrol fiyatları 72 dolar seviyesinin altına düşmesine rağmen, maalesef motorin fiyatlarına zam yapılmaya devam ediliyor.

21 Mart gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına 0,80 TL'lik bir zam uygulanması beklenirken, Brent petrol fiyatları 72 dolar seviyesinin altına düştüğü için bu zam kararı bazıları için şaşırtıcı olabilir.

Yarından itibaren benzin ve LPG grubunda herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor. Ancak motorin fiyatlarına 0,80 TL'lik bir zam uygulanması planlanıyor, bu zam beklenen Brent petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen gerçekleşecek.

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle daha önce motorin litre fiyatına 1,34 TL'lik bir indirim uygulanmıştı. Ancak şimdi motorin fiyatlarına tekrar 0,80 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor.

İstanbul'da daha önce motorin litre fiyatına 1,34 TL'lik bir indirim uygulanmıştı ve şu an motorin litre fiyatı 19,54 TL seviyesindedir. Benzinin ise ortalama litre fiyatı 20,48 TL'dir. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen motorin fiyatlarına 0,80 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor.

2023 yılının başında benzin fiyatları yaklaşık 21,14 TL, motorin fiyatları ise yaklaşık 23,50 TL seviyesindeydi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanarak, KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkı kullanılarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!