Pervin Chakar kimdir, nereli?
Pervin Chakar kimdir, nereli?
Dünyaca ünlü soprano Pervin Chakar, 19 Haziran 1981 tarihinde Mardin'de dünyaya geldi. Babasının öğretmenlik kariyeri nedeniyle çocukluğunu Karadeniz Ereğlisi, Fatsa ve Bismil'de geçiren Chakar, genç yaşlarda halk müziğine olan ilgisiyle dikkat çekti. Müzikle iç içe geçen bir çocukluk geçirdikten sonra, 1995 yılında Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne girdi ve burada şan eğitimine başladı. 1999 yılında birincilikle mezun oldu.

Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'ne kaydolan Chakar, 2003 yılında Şan Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu. Opera çalışmalarına olan tutkusunu keşfeden sanatçı, 2004-2005 yılları arasında İtalya'da Accademia d’Arte Lirica Müzik Akademisi'nde eğitim aldı. Bu süreçte Carmen Gonzales, William Mattetuzzi, Antonio Juvarra, H.Lawson gibi ünlü isimlerden dersler aldı. Eğitimini sürdürmek adına 2006-2008 yılları arasında Accademia Internazionale Musicale di Perugia'da Sergio Bertocchi ile çalıştı.

Chakar, kariyerine önemli bir ivme kazandıran masterclass programlarına Luciana Serra, Lella Cuberli, Tiziana Fabbricini, Mietta Sighele ve Veriano Luchetti'nin katılımıyla devam etti. 2008 yılında Perugia F. Morlacchi Devlet Konservatuvarı'ndan pekiyi derece ile diploma ve yüksek lisansını aldı.

Opera Sahnesindeki Yükselişi

Sanatçının opera kariyeri, 2008-2009 yıllarında Avrupa Genç Opera Şarkıcıları Yarışması'nda finalisti olmasıyla önemli bir döneme giriş yaptı. Hansel ve Gretel Operası'nda başarılı performansı, İtalya'nın birçok tiyatrosunda beğeni topladı. Venedik'teki Teatro La Fenice sahnesinde Maria Stuarda'da Anna Kennedy rolü, Musica Riva Festivali'nde Rigoletto'da Gilda rolü ve Wexford Festivali'nde La Cambiale di Matrimonio'da Fanny rolü ile dikkatleri üzerine çekti.

Chakar, 26. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nde Yiğit Aydın'ın Saygun Emre Operası'ndan Prelüd adlı eserinin ilk seslendirilişi sırasında Nilüfer rolünü seslendirerek Türk müzik sahnesine önemli bir katkı sağladı.

Ödüller ve Başarılar

Pervin Chakar, sanat hayatındaki başarılarıyla adından söz ettiren bir isim haline geldi. 2010 yılında düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması'nda üçüncülük ödülünü Alman mezzo-soprano Anna Lapkovskaja ile paylaştı. Bu başarı, 2012 yılında 40. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde bir konser verme fırsatını beraberinde getirdi.

Arnavutluk'un Tiran şehrinde düzenlenen 11. Marie Kraja Opera Festivali Yarışması ve İtalya'nın Milano kentindeki 4. Uluslararası Magda Olivero Opera Yarışmalarında ikincilik ödüllerini kazanarak uluslararası alanda adını duyurdu. Ayrıca, 2011 yılında İtalya'nın Sulmona kentinde düzenlenen 28. Uluslararası Maria Caniglia Opera Yarışması'nda birincilik ödülüne ve New York Lotte Lehmann Vakfı tarafından "En İyi Kadın Sesi Özel Ödülü"’ne değer görüldü.

2012 yılında, Paris Accademie Disque du Lyrique tarafından Altın Orfeo Leyla Gencer Büyük Ödülü'ne (Orfee D’or) layık görülen Pervin Chakar, Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından da en iyi kadın sesi ödülüne layık görüldü.

Uluslararası Kariyer ve Türkiye'ye Dönüş

Chakar, 2010 yılında Teatro alla Scala'da Alban Berg’in Lulu eserinde Eine FÜnfzehnjahrige rolü ile sahne aldı. Daha sonra aynı opera, Daniele Gatti yönetiminde Theater an der Wien sahnesinde gösterime sunuldu. Teatro Giuseppe Verdi Trieste'ye, Riccione'de Giorgio Leardini yönetimindeki Orchestra Sinfonica dell’Emiglia Romagna Toscanini'ye, Scarlatti'nin Messa di Santa Cecilia eserinde soprano solo için 36. Martina Franca Festivali'ne davet edilen sanatçı, uluslararası opera sahnelerinde kendine sağlam bir yer edindi.

Pervin Chakar, aldığı eğitim ve kazandığı ödüllerle Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor. Sanatçının son olarak İstanbul'da düzenlediği konser, hayranları tarafından büyük beğeni topladı ve Chakar'ın kariyerinde yeni bir başlangıcı işaret etti.

Pervin Chakar'ın yaşamı ve kariyeri, sadece Mardin değil, Türkiye'nin genel müzik sahnesine de önemli bir katkı sağlam

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!