Adana'da 5.5 deprem meydana geldi
Adana'da 5.5 deprem meydana geldi
Adana'da 5.5 büyüklüğünde deprem

Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre deprem saat 08.44'te gerçekleşti. Depremin Mersin, Hatay, Niğde, Osmaniye gibi çevre illerde de hissedildiği öğrenildi. Deprem sonrası vatandaşlar panik yaşadı. Kozan'da metruk bir bina yıkıldı. Prof. Dr. Okan Tüysüz "Daha büyük bir deprem olur mu?" sorusuna yanıt verdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve AFAD Başkanı Yunus Sezer'den de açıklama geldi.

Deprem anı ve sonrası

Sabah saatlerinde Adana - Kozan merkezli deprem meydana geldi. Adana'da vatandaşlar deprem nedeniyle sokaklara dökülürken Mersin, Hatay, Niğde ve Osmaniye de depremi hisseden iller arasında yer aldı. Deprem anları ve sonrasında yaşanan panik kameralara yansıdı.

Depremin büyüklüğü ve derinliği

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre depremin büyüklüğü 5.5 olarak aktarıldı. Depremin derinliği ise 11.27 km olarak kaydedildi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den açıklama

Prof. Dr. Okan Tüysüz depremle ilgili NTV'de yaptığı açıklamada "Sığ bir deprem. Sığ olması yüzeyde kuvvetli hissedilmesi anlamına gelir. Çukurova'nın yapısı bu tür depremlerin kuvvetlerini binalara yüksek yansıtır" bilgilerini verdi.

Prof. Dr. Tüysüz: "Beklenen bir depremdi"

Tüysüz açıklamalarında ayrıca şunları kaydetti:

"Beklenen bir depremdi. Bildiğiniz gibi 6 Şubat’ta iki büyük deprem yaşadık. Bunun batıya doğru bir enerji yüklemesi yaptığını uzun süredir söylüyoruz. Zaten yaşanan artçılar da özellikle Elbistan doğusu ve Çardak civarında yoğunlaşmıştı. Özellikle burada enerji birikimi var. Bu tür depremler olağan. 5.5 orta büyüklükte bir deprem daha önceki depremde hasar almış yapılar varsa onlardaki hasarın bir miktar artmasına neden olabilir."

Prof. Dr. Tüysüz: "Bu gerilimin bir şekilde boşalması gerekiyordu"

Savrun fayı dediğimiz fay aşağı yukarı Çardak ilçesinden Kozan’a kadar ulaşan ve çok sayıda kollardan oluşan bir fay demek. Bunun üzerinde bir gerilme birikimi vardı ve bu gerilimin bir şekilde boşalması gerekiyordu. 5.5 büyüklüğünde deprem de bunun bir işareti."

Prof. Dr. Tüysüz: "5.5'ten daha büyük bir sarsıntı bekler miyiz?"

5.5’ten daha büyük bir sarsıntı bekler miyiz? Şimdi burada görüşler muhtelif. Bazı hocalar bu fayın daha büyük bir deprem yaratacağını söylüyorlar. Benim kanaatim bu bölgede daha büyük bir deprem olmayacağı yönünde."

Prof. Dr. Tüysüz: "Artçılar ne kadar sürer?"

Şimdi 6 Şubat depreminin artçıları olasılıkla 1 yıl veya daha fazla sürebilir. Bu depremin 5.5 büyüklüğündeki depremin kendi artçıları da olacaktır. 4- 4,5’e giden dolaysıyla bölgedeki hareketlilik uzun bir süre devam edecek. En az bir yıl o bölgede küçük ve orta büyüklükte çok sayıda deprem göreceğiz."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: "Can kaybımız yok"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar deprem sonrası yaptığı açıklamada "Can kaybımız yok. Maddi hasar var ama yaralılar var. Yaralılar hastanelere sevk edildi. Depremin ardından ekiplerimiz sahada. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor" dedi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer: "Depremde can kaybımız yok"

AFAD Başkanı Yunus Sezer deprem sonrası yaptığı açıklamada "Depremde can kaybımız yok. Maddi hasar var ama yaralılar var. Yaralılar hastanelere sevk edildi. Depremin ardından ekiplerimiz sahada. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor" dedi.

Deprem sonrası uyarılar

Deprem sonrası AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından vatandaşlara bir dizi uyarı yapıldı:

Evinizden çıkmayın.

  • Sarsıntı bitene kadar pencere ve kapılardan uzak durun.
  • Dolap ve kitaplık gibi eşyaların devrilmesine engel olun.
  • Gaz ve elektrik tesisatlarına dokunmayın.
  •  Deprem sonrası acil durum numaralarını arayın.

Depremlere hazırlıklı olun

Depremler her an olabilir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!