Kendin Yap Güneş Enerjili Havuz Isıtıcısı Yapmanın 3 Yolu
Kendin Yap Güneş Enerjili Havuz Isıtıcısı Yapmanın 3 Yolu
Havuzunuzu güneş enerjisi kullanarak ısıtmak ister misiniz? Kendi sisteminizi oluşturabildiğiniz zaman ticari bir sistem satın almanıza gerek yoktur.

Serin bir günde ılık bir havuza serinletici bir dalış yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Havuz ısıtıcısı, yüzme havuzunuzu jakuzi gibi hissettirmese de, içinde yüzmeyi daha rahat ve serin yaz akşamlarını geçirmek için daha keyifli bir yer haline getirebilir.

Bir güneş enerjisi ısıtıcısı da uygun fiyatlı, kullanışlı ve kullanımı kolaydır. Birini kendiniz inşa etmek, ilgili maliyeti daha da düşürür ve çok daha ucuz hale getirir.

Havuz Isıtıcı Nedir?

Bir havuz ısıtıcısı havuzu boşaltır, suyu bir depolama tankına taşır ve ardından havuzu sıcak suyla yeniden doldurur. Dışarısı soğuk olsa bile, değişen soğuk ve ılık su akışı sayesinde havuzunuz her zaman hoş bir sıcaklık olacaktır. Güneş enerjisiyle çalışan bir havuz ısıtıcısı, güneş ışığının yenilenebilir enerjisiyle çalıştığı için havuzunuzu ısıtmanın çevre dostu bir yoludur.

Çoğu güneş havuzu ısıtıcıları bir güneş kollektörü, bir filtre, bir pompa ve bir akış kontrol vanası ile çalışır. Havuzdan gelen su, filtreden geçirilerek havuza geri gönderilmeden önce kollektörde ısıtılır. Genel olarak, güneş enerjisiyle çalışan su ısıtıcıları, elektrikli ve gazlı ısıtıcılardan daha az güçlüdür, ancak ucuzdur ve yapımı kolaydır.

Güneş enerjisi evinizde yüzme havuzunuzu ısıtmaktan çok daha fazlasını yapıyor olabilir. Evinizde kullanabileceğiniz en iyi güneş enerjisiyle çalışan araçlardan bazılarını özetledik.

Güneş enerjisi kollektörünün tipine bağlı olarak, çalışan bir güneş havuz ısıtıcısı inşa etmek için üç ana yaklaşım vardır: düz levha kollektörü, boşaltılmış tüp kollektörü ve kesikli toplayıcı.

1. Düz Levha Toplayıcı

1. Düz Levha Toplayıcı

Bu yöntem, bir güneş havuz ısıtıcısı inşa etmenin en popüler yoludur. Alttaki fikir basit: karanlık, düz bir yüzey, genellikle bakır veya alüminyum levha, güneş ışığı kullanılarak ısıtılır ve bu enerji havuza aktarılarak sıcaklığı artırılır. Bu çalışma prensibi, ekonomiklik, kurulum kolaylığı ve düşük bakım gibi birçok avantaj sağlar.

Düz plaka toplayıcılar genellikle ekvatora bakacak şekilde kurulur. Isı kayıplarını en aza indirmek için levhanın altına ve yanlarına yalıtım eklenir. İşte bir güneş havuzu ısıtıcısı inşa etmek için bu yaklaşımı kullanan örnek bir proje:

DIY Güneş Havuz Isıtıcı

DIY Güneş Havuz Isıtıcı

Kullanıcı Bnaiver, ilkbahar ve sonbaharda rahat bir sıcaklığı korumak için yer üstü havuzuna bir ısıtıcı yaptı. Bu proje için gerekli araç ve gereçler ucuzdur ve Home Depot'ta 100 dolardan daha ucuza bulunabilir. 4x4 parça kontrplak, 200 fit uzunluğunda ve yarım inç çapında vinil sulama hortumu, hortumu kontrplağa sabitlemek için UV'ye dayanıklı fermuarlar, bir dizi valften oluşan bir valf tertibatı ve "Y" kullanır. adaptörler ve bir dış mekan, mekanik zamanlayıcı.

Valf düzeneği, suyu ısıtıcıya ve ardından tekrar havuza yönlendirme amacına hizmet eder. Ayrıca, artık ihtiyaç kalmadığında ısıtıcının beslemesinin ve çıkışının kesilmesini mümkün kılar.

Kızılötesi bir termometre kullanarak ölçüm yapan Bnaiver, havuzdan 99℉ okuma elde edebildi. Instructables kılavuzunu takip ederek, bir günlük çalışmadan daha kısa sürede kendi iyi çalışan güneş havuz ısıtıcınızı oluşturabilmelisiniz.

Bir güneş enerjili su ısıtıcısından daha büyük ölçekli bir şey inşa etmekle ilgileniyorsanız, şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi sistemi kurmak için ihtiyacınız olan bileşenleri listeledik.

2. Tahliye Tüpü Toplayıcı

Boşaltılmış bir tüp toplayıcı, bir bakır çubuk veya boru içeren bir dizi cam tüp içeren bir güneş ısıtma sistemidir. Bu tüplerin içindeki hava vakum oluşturmak için çıkarılır. Ayrıca, güneş ışığı emilimini en üst düzeye çıkarmak için iç cam tüpün içine alüminyum nitrat veya titanyum nitrür oksit uygulanır.

Tahliye tüplü kollektörler genellikle düz plakalı güneş kollektörlerinden daha verimlidir. İç ve dış cam tüpler arasındaki vakum alanı yalıtım sağlar ve tüplerin ısı enerjisini minimum kayıpla tutmasını sağlar. Bu, sürekli olarak iyi performans göstermelerini sağlar.

Bununla birlikte, boşaltılmış tüp toplayıcılar daha pahalı olma eğilimindedir. Boşaltılmış bir tüp toplayıcı, düz plaka bir toplayıcıdan %20-40 daha pahalıya mal olabilir. Daha az bakım gerektirirler ve kurulumdan sonra yıllarca size hizmet edebilirler. Tahliye tüplü güneş enerjili su ısıtıcılarının nasıl üretildiğine dair ayrıntılarda genellikle bazı farklılıklar olsa da, temel kavramlar aynı kalır.

Pete Stothers tarafından hazırlanan bu YouTube öğreticisi, kendi tahliye tüplü güneş havuz ısıtıcınızı nasıl yapacağınız konusunda size yol gösteriyor. Bir vakum tüpü dizisi (12 tüplü) ve 12 ~ 24VDC sirkülasyon pompası kullanır. Daha önce bahsedildiği gibi, tahliye tüplü toplayıcılar oldukça pahalıdır ve bu proje için 400$'a kadar harcamayı bekleyebilirsiniz. İşte eğitimin ikinci kısmı.

Bu proje, sıcaklığı zaman zaman izlemek ve pompa debisini düzenlemek için Ev Asistanı ile otomatikleştirilebilir. Pete'in belirttiği gibi, bu kendin yap projesi, jakuzi veya arka bahçe makarası gibi daha küçük yüzey alanına sahip havuzlar için çok daha uygun olabilir.

3. Parti Toplayıcı

Bu, en az popüler olan güneş kollektörü türüdür. Ayrıca diğer toplayıcılara kıyasla daha az verimlidir ve çok daha fazla yer kaplar. Bununla birlikte, çalışma modu yeterince basittir ve çok daha az bakım gerektirir.

Yığın toplayıcılar, bir tür bütünleşik toplayıcı depolama (ICS) sistemidir; bu, tank ve güneş kollektörünün tek bir ünitede birleştirilmesi anlamına gelir. Bu, sistemdeki pompalara ve kontrollere olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Cam kaplı, yalıtımlı bir kutu, güneş ışığının ısıyı emen koyu renkli bir su tankını ısıtmasına izin verir. Su, tankın dışını çevreleyen metal bir bobin sayesinde daha verimli bir şekilde ısıtılır, ısıyı emer ve tankın iç kısmına yayar.

Toplu toplayıcıların çoğu, su depolama tanklarını cam veya plastik kaplı bir yalıtım kutusu içinde barındırır. Yığın toplayıcı olarak kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey eski, normal bir su ısıtıcı deposudur. Yalıtımlı duvarları sayesinde, su depolama tankı dış havaya daha az ısı verir ve cam tavanı güneş enerjisinin suyu ısıtmasına izin verir.

Ganesh Ruskin'in bu Instructables kılavuzunu izleyerek kendi toplu toplayıcınızı oluşturabilirsiniz. Toplu toplayıcısını inşa ederken mümkün olduğu kadar çok geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor. Ganesh'in kendisine göre, bu Eğitilebilirlik biraz pürüzlüdür, ancak ana adımlar çok ayrıntılıdır ve açıklanan şeyin özünü anlayabilmelisiniz.

İhtiyacınız olacak alet ve ekipmanlardan bazıları eski bir su ısıtıcı tankı, iki levha kontrplak, bir cam veranda kapısı, iki uzunlukta bakır ve çelik boru, alçıpan vidaları, çelik tapalar, Teflon boru bandı ve astardır.

Kendi Solar Havuz Isıtıcınızı Oluşturmak

Güneş havuz ısıtıcısı kullanmak, havuzunuzu sıcak tutmanın çevreye duyarlı bir yoludur. Çevrimiçi olarak seçilebilecek çok sayıda ticari olarak pazarlanan güneş enerjisi havuzu ısıtıcısı olmasına rağmen, DIY güneş havuzu ısıtıcıları inşa etmek mümkündür. İnşa edilmesi kısa zaman alır ve ticari seçeneklerden önemli ölçüde daha düşük maliyetlidir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!