macOS'tan Windows'a Geçmemek İçin 7 Neden
macOS'tan Windows'a Geçmemek İçin 7 Neden
Mac'inizi bırakıp Windows'a geçmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu sebeplerden dolayı kararınızı tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Apple, artık ikonik olan işletim sistemi macOS'un ilk sürümünü yayınladığından bu yana yirmi yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre zarfında birçok değişiklik ve iyileştirme geçirerek piyasadaki en popüler ve kullanıcı dostu işletim sistemlerinden biri haline geldi.

İster yeni bir macOS kullanıcısı olun, ister ondan bıkmış bir kıdemli olun, alternatiflere geçmeden önce onu kullanmaya devam etmek için birkaç neden düşünmelisiniz. Bu yazıda, sizin için bu sekiz nedeni listeleyeceğiz ve tartışacağız.

1. Windows Daha Az Güvenli

Tamamen ve kusursuz bir şekilde güvenli olmasa da, macOS'un kötü amaçlı yazılım kapma olasılığı Windows'tan daha düşüktür. Bunun arkasında birkaç neden var. Bunlardan biri, Windows'un daha büyük bir pazar olması ve onu daha açık bir hedef haline getirmesidir. Çok sayıda kullanıcı nedeniyle Windows, macOS'a kıyasla daha fazla siber saldırının kurbanı oldu.

Genel olarak, Mac'ler ayrıca daha güvenlidir çünkü Apple hem donanım hem de yazılım üzerinde tam denetime sahiptir. Ayrıca, macOS'un Windows'tan daha güvenli olduğu yaygın olarak bilinen Unix'e dayalı olduğu gerçeği de var. Çoğu durumda, Unix tabanlı bir işletim sisteminde çalışan her program, sistem üzerinde kendi kullanıcı adını kullanarak gerektiği kadar kendi sunucusunu çalıştırır.

Bu nedenle, Windows'a geçmek, sizi daha fazla riske maruz bırakabilecek daha az güvenli (tamamen savunmasız olmasa da) bir platforma geçmek anlamına gelir.

2. macOS Kadar Pürüzsüz Değil

2. macOS Kadar Pürüzsüz Değil

Tasarım, macOS'u bu kadar çekici kılan önemli ancak genellikle gözden kaçan bir özelliktir. Ancak mesele, macOS'un "daha iyi göründüğü" anlamına gelmiyor. Apple'ın işletim sistemi, Windows'a kıyasla daha iyi bir tasarım tutarlılığına sahiptir. Her uygulama menü çubuğundan yararlandığı ve içgüdüsel olarak her şeyin nerede olması gerektiğini bildiğiniz için herhangi bir uygulamayla çalışmak sezgiseldir.

Örneğin, her uygulamanın ayarlarına menü çubuğundan erişebilir ve bu uygulamanın işletim sisteminin geri kalanıyla tutarlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Windows'ta, uygulamanın bu kadar basit bir ayar bulması için farklı menüleri araştırmanız gerekecek.

Windows 11 tartışmalı olarak selefinden çok daha iyi görünse de, Windows ile hala pek çok tasarım tutarsızlığı var - eski kontrol paneli buna bir örnek. Öte yandan, macOS'un en son yinelemesi olan macOS Ventura, tamamen yenilenmiş, basit kullanıcılar için daha özel hale getirilmiş bir Sistem Ayarları menüsüne sahiptir.

3. Devamsızlık Özelliği ve Ekosistem Faydaları

3. Devamsızlık Özelliği ve Ekosistem Faydaları

Apple, ekosistemi içinde kalmanızı istiyor ve Süreklilik özellikleriyle bunun için güçlü bir gerekçe oluşturuyor. Örneğin, Devamlılık Kamerası ile iPhone'unuzu FaceTime, Zoom ve diğer uygulamalarda web kamerası olarak kullanabilirsiniz. Bu özelliği, bir resim çekmek veya bir belgeyi taramak ve anında Mac'inizde görünmesini sağlamak için de kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde, hem Mac'inizi hem de iPad'inizi aynı klavye ve fare/izleme dörtgeni ile kontrol etmenizi sağlayan Evrensel Kontrol özelliğine sahipsiniz. İmleci cihazlar arasında akıcı bir şekilde hareket ettirmenizi sağlar. Bunun da ötesinde, iPad'inizi ikinci bir ekran olarak kullanmanızı sağlayan bir özellik olan Sidecar var.

Windows'a geçmek, bu tür özelliklere erişiminizi kaybedeceğiniz anlamına gelir. Aslında, Windows'un özel ekosistem avantajları çok azdır veya hiç yoktur. Bunun nedeni, Windows'un bağımsız bir işletim sistemi olmasıdır. Android telefonunuzu PC'nizle eşleştirebilirsiniz, ancak dosyaları veya kişileri taşımaktan başka yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

4. Windows Dizüstü Bilgisayarlar Genellikle Apple Silicon Kullanan Mac'lerden Daha Yavaştır

4. Windows Dizüstü Bilgisayarlar Genellikle Apple Silicon Kullanan Mac'lerden Daha Yavaştır

MacBook Air (2020), iMac (2021) ve MacBook Pro (2021) gibi en yeni macOS cihazlarının tümü Apple silikon kullanır. 2020 M1 MacBook Air, yalnızca yeni M1 çipine sahip olduğu için oldukça başarılı oldu. Sessiz ve fansız ama parasına göre son derece güçlü bir makine ve harika pil ömrü ile kendi fiyat aralığındaki rekabeti mahvetti.

Intel ve AMD, ham güç açısından yakalayabilirken, güçlü bir işlemciye sahip bir Intel/AMD makinesinin bu kadar sessiz ve güç açısından verimli olması pek olası değildir. Geliştiriciler ayrıca uygulamalarını Apple silikon için uyarlıyorlar ve performans bundan böyle daha iyi hale gelecek.

Bu nedenle, çoğu Windows dizüstü bilgisayarının 16 inç MacBook Pro gibi bir şeyden daha yavaş olduğunu söylemek kolaydır. Elbette bazı istisnalar vardır, ancak pil ömrünü ve güç verimliliğini de hesaba katmanız gerekir.

5. Yazılım Güncellemeleri O Kadar Heyecan Verici Değil

5. Yazılım Güncellemeleri O Kadar Heyecan Verici Değil

macOS'in yeni bir sürümü duyurulduğunda hiç heyecanlanıyor musunuz? Ne yazık ki, muhtemelen Windows ile bu duyguyu asla alamayacaksınız. macOS'in her yeni sürümü, genel kullanıcı deneyimini olduğundan daha iyi hale getiren ince ayarlar ve değişiklikler getirir.

Örneğin Big Sur, ARM desteği, grafiksel değişiklikler, yeni simgeler ve birçok hata düzeltmesi getirdi. Monterey, FaceTime'da Portre Modu, Evrensel Kontrol, daha iyi Airplay özellikleri ve daha fazlasını tanıttı. Ve şimdi Ventura bize Stage Manager, Süreklilik Kamerası ve diğer yeni özellikleri tanıttı.

İşin ilginç yanı, Windows güncellemeleri macOS'tan daha sık alıyor ama bunların çoğu güvenlik güncellemeleri. Microsoft nadiren kullanıcı deneyimini temel alan veya değiştiren bir güncelleme yayınlar.

6. Windows'u Güncellemek Sinir bozucu

6. Windows'u Güncellemek Sinir bozucu

Güncellemeler, şüphesiz Windows'un en büyük sorunlarından biridir. Herhangi bir Windows kullanıcısına sorun, kabul edeceklerdir. Microsoft, macOS'tan daha fazla güncelleme yayınladığından, ne sıklıkta güncelleme yapmanız gerektiğine genellikle şaşıracaksınız. Elbette, bu otomatik güncellemeleri duraklatabilir ve manuel olarak yükleyebilirsiniz, ancak bu bile her zaman işe yaramaz.

Bunun dışında Windows güncellemeleri genellikle macOS güncellemelerinden daha yavaştır. En kötüsü de, güncellemenin hangi yeni hataları getireceğini asla bilemezsiniz. Bu, Windows kullanıcılarının her zaman şikayet ettiği bir şeydir, çünkü yeni bir güncelleme genellikle bir sorunu çözmek yerine bir şeyi bozabilir.

Hepsinden önemlisi, bir güncelleme sonunda bir şeyi bozduğunda, bazı durumlarda önceki bir yedeğe geri yüklemeniz veya Windows'u tamamen yeniden yüklemeniz gerekir. Bununla uğraşmak ister miydin?

7. Daha İyi Özel Uygulamalar

7. Daha İyi Özel Uygulamalar

Pek çok profesyonelin macOS'a bağlı kalmayı tercih etmesinin bir nedeni var. Final Cut Pro kullanan bir video editörüyseniz, Windows ve Adobe Premiere'e geçmekte zorlanacaksınız. Benzer şekilde Logic Pro X, açık ara en iyi dijital ses iş istasyonudur. Yeni gelenler için Logic Pro X'i kullanmaya başlamak kolaydır ve tecrübeliler, inanılmaz derecede sezgisel iş akışı nedeniyle buna yemin ederler.

Tweetbot başka bir harika örnektir. Yalnızca macOS ve iOS için kullanılabilen bir Twitter istemcisidir ve yerel uygulamadan daha iyi bir arayüze sahiptir. Ayrıca macOS için sanal makine istemcisi olarak çalışan Parallels adlı bir uygulama da var. Bu uygulamanın alternatifleri var, ancak hiçbiri onun kadar kararlı veya daha iyi entegrasyon sağlamıyor.

Son olarak, FaceTime ve iMessage'ı unutamazsınız. Bunlar, her gün milyonlarca insanın kullandığı iki uygulama. Hata yapmayın çünkü Windows'a geçerseniz bu uygulamaları kaçıracaksınız.

Windows'a Geçmek Herkes İçin Değil

macOS'tan Windows'a geçmeyi düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Apple'ın işletim sisteminde kalmak için pek çok iyi neden var: daha hızlı, harika bir ekosisteme sahip ve çok daha güvenli.

macOS için pek çok harika şey varken, özellikle iPhone veya iPad gibi başka Apple cihazlarınız varsa, Windows'a geçmek sıkıcı gelebilir.

Ama sadece burada durma. Odak modları, sıcak köşeler ve kolay erişilen emojiler gibi en iyi özelliklerinden bazılarından yararlanarak Mac'inizden en iyi şekilde yararlanmaya çalışın.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!