Merkez Bankası faiz kararı: Şubat ayında politika faizi yüzde 45’te sabit kaldı
Merkez Bankası faiz kararı: Şubat ayında politika faizi yüzde 45’te sabit kaldı
Merkez Bankası, 2024 yılının ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini değiştirmedi. Böylece, geçtiğimiz ay yüzde 45’e yükseltilen politika faizi, 8 ay sonra ilk kez sabit tutulmuş oldu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak koruduklarını ve faiz artışı döngüsünün sonlandığını belirtti.

Merkez Bankası, bugün saat 14.00’te yaptığı açıklamada, politika faizinin yüzde 45’te sabit bırakıldığını duyurdu. Piyasalar, Merkez Bankası’nın faiz kararının yanı sıra, PPK toplantı metninde yer alan ifadelere de odaklandı. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutacağını öngörüyordu.

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, TCMB Başkanlığı’na ise Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla birlikte, para politikasında sıkılaştırıcı bir duruş sergilemişti. Bu süreçte, politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 45’e kadar yükseltilerek, toplamda 3.650 baz puanlık bir artış gerçekleştirilmişti.

MERKEZ BANKASI TOPLANTIDA AÇIKLAMA YAPTI

Merkez Bankası, PPK toplantı metninde, enflasyonun ana eğiliminin yılın ilk ayında zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri nedeniyle yükseldiğini, ancak manşet enflasyonun sınırlı bir artış kaydettiğini belirtti. Merkez Bankası, yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğini, ancak hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu vurguladı.

Merkez Bankası, dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğunu ifade etti. Merkez Bankası, para politikasındaki kararlı duruşun, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdüreceğini kaydetti.

Merkez Bankası, politika faizinin mevcut seviyesinin, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdiğini bildirdi. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını duyurdu.

Merkez Bankası, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdüreceğini açıkladı. Merkez Bankası, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının destekleneceğini belirtti. Merkez Bankası, parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını etkin şekilde kullanacağını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz hafta düzenlediği enflasyon raporu sunumunda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36’da sabit tuttuklarını açıklamıştı. Tahmin aralığının üst noktası da yüzde 42 olarak belirlenmişti. Karahan, tahminlerini değiştirmediklerini ve faiz artışı döngüsünü sonlandırdıklarını belirtmişti. Karahan, enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra düşeceğini de eklemişti.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!