Türkiye'de Emeklilere Yeni Düzenleme: 5 Bin TL İkramiye
Türkiye'de Emeklilere Yeni Düzenleme: 5 Bin TL İkramiye
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen yeni bir önerge, emeklilere müjdeli bir haber getirdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanan önerge, çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye ödenmesini içeriyor. Ancak, sadece fiilen çalışmayanların dışındaki emeklilere de bu ikramiyeden faydalanma imkanı sunuyor.

Önerge, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren bir kanun teklifine eklendi ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan "Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kapsamında ele alındı.

Bu gelişmenin yanı sıra, TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, komisyona teklifin içeriğiyle ilgili detayları paylaştı. Pezük'e göre, düzenlemeyle 1984-2006 yıllarına ait devirli kredilere ait borçların mahsup edilmesi amaçlanıyor. TCDD'nin ödenmemiş sermayesine mahsup işlemi ile tasfiye edilen vadesi geçmiş devirli kredi borçlarına ilişkin düzenleme, 1984-2006 yılları arasında devirli kredilere ait borçları kapsıyor.

Pezük, bu düzenlemenin sonucunda, 1984-2006 yılları arasında 12 adet vadesi geçmiş devirli kredi borcunun toplamda 3,4 milyar TL olduğunu ve gelecek vadesi olan 4 adet krediyle birlikte toplam borcun bugünkü kurlarla 4,3 milyar TL olduğunu açıkladı.

Öte yandan, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklifin imza sahiplerinden biri olarak, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin düzenleme hakkında komisyona bilgi verdi. KKM hesaplarındaki tutarın bugün itibarıyla 2 trilyon 767 milyon 902 bin TL olduğunu belirtti.

Finans dünyasından gelen bir diğer açıklama ise Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin'den geldi. Keskin, finansal yeniden yapılandırma programına dair yaptığı açıklamada, 2019-2023 yılları arasında toplam 141 milyar TL tutarında kredinin yapılandırıldığını ve bu kredilerin büyük bir bölümünün imalat, enerji ve turizm sektörlerinden geldiğini belirtti. İstanbul'daki firmaların bu programdan en yüksek oranda yararlandığını da ekledi.

Keskin'in açıklamasının ardından bir soru üzerine, banka ve şube müdürleriyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı ve konunun otoriteler tarafından yakından izlendiği bilgisi paylaşıldı.

Son dakika gelişmesi olarak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen önerge, fiilen çalışmayanların dışındaki emeklilere de 5 bin TL ödeme yapılmasını içeriyor. Buna göre, 2023 Ekim ödeme döneminde gelir, aylık ödenen sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere yapılan 5 bin TL tutarındaki ödemeden, gelir, aylık almaktayken çalışan veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin belirtilen işyerlerinde çalışan emekliler de yararlanacak.

Bu son dakika gelişmeleriyle birlikte Türkiye'deki emekliler, hem çalışan emekliler hem de fiilen çalışmayan emekliler olmak üzere, ekonomik anlamda olumlu bir gelişmeyle karşı karşıya. Yapılan düzenlemelerle birlikte emeklilere yönelik destekler artarken, finans sektöründeki yeniden yapılanma da dikkat çekiyor. Finansal düzenlemelerin yanı sıra emeklilere yönelik bu tür teşvikler, ülke genelinde ekonomik kalkınmaya olumlu bir katkı sağlayabilir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!