Diyarbakır'da 54 Çocuğun Gömülü Olduğu Mezarlık Bulundu
Diyarbakır'da 54 Çocuğun Gömülü Olduğu Mezarlık Bulundu
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılarda, 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık bulundu.

Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılan kazılarda, geçen yıl 1500 yıllık kilise kalıntısı bulunmuştu. Çalışmalar, kilisenin bulunduğu alanın yakınında bulunan eski bir taş ocağı olarak değerlendirilen alanda da sürdürülüyor.

Kazılarda çocuk mezarlarıyla karşılaşan ekipler, bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Kilisenin yakınında bulunan mezarlık

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, yapılan kazı çalışmalarında şu ana kadar 50 mezar bulunduğunu, bunların hepsinin çocuk bireylerine ait olduğunu söyledi.

Gizligöl, "Mezarların etrafında da kireç taşından sanduka oluşturulmuş ve kireç taşıyla üzeri kapatılmış. Mezarlar, doğu-batı doğrultusunda, gelişigüzel bir gömülme yok" dedi.

Gizligöl, mezarların kilisenin yakınında bulunmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bu mezarlık muhtemelen kilisenin yakınında bulunan bir yerleşim yerinden gelen çocuklara ait olabilir" diye konuştu.

Ön incelemelerde hastalıklar tespit edildi

Gaziantep Üniversitesi'nde Antropolog Dr. Nazlı Akbaş da ön incelemelerde bazı hastalıklar tespit ettiklerini söyledi.

Akbaş, "Bu dönem ve bu coğrafya için anemi oldukça yaygın bir hastalıktı. Fakat hepsinde gözlemlediğimiz bir salgın hastalık belirtisi yok. Bebeklerin söz konusu alana gömülmesinin Hristiyanlığın erken Bizans dönemindeki vaftiz kültürüyle ilişkili olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Akbaş, erken Hristiyanlık döneminde vaftiz edilenlerin genelde yetişkinler olduğunu, 10'uncu yüzyıldan sonra çocukların vaftiz edilmesi gerektiği yasallaştığını belirterek, "Bunların erken Hristiyanlık dönemine ait olduklarını düşünüyoruz. Bu nedenle vaftiz edilmemiş yani henüz Hristiyan olmayan bebek ve çocuklar. Vaftiz edilmediği için de kilise içine değil de kilise dışına gömülme ihtimali üzerinde duruyoruz" diye konuştu.

Afyonkarahisar'da benzer bir mezarlık bulundu

Çocukların gömüldüğü mezar örneğinin Afyonkarahisar'daki Amorium kazılarında da bulunduğunu ifade eden Akbaş, orada 10'uncu ve 11'inci yüzyıla tarihlendirilen mezarlığın belli bir alanında sadece bebek ve çocukların gömülü olduğunun ortaya çıktığını, mezarlığın yakınında da bir vaftizhane tespit edildiğini ancak Kulp'taki kazıda vaftizhaneye rastlanmadığını söyledi.

Araştırmalar devam ediyor

Mezarlarda bulunan kemiklerin yaş, cinsiyet ve ölüm sebepleri hakkında ayrıntılı bir çalışma yürütüleceği belirtildi.

Araştırmacıların, mezarlıktaki buluntuların bölgedeki erken Bizans dönemine ait yerleşim ve yaşam hakkında önemli bilgiler sağlayacağını umdukları kaydedildi.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!