Yalova Depremi ve İstanbul’un Geleceği: Uzmanlar Uyarıyor
Yalova Depremi ve İstanbul’un Geleceği: Uzmanlar Uyarıyor
Yalova açıklarında bu sabah saatlerinde meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi’nde yaşayanları endişelendirdi. Depremin ardından, “İstanbul depremini tetikler mi?”, “Etkisi ne olur?” ve “Büyük deprem yaklaşıyor mu?” soruları gündeme geldi. Bu konuda Mynet’e özel açıklamalarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, hem rahatlattı hem de uyardı.

Deprem ve Depremcikler

Prof. Dr. Ercan, “Bizler 4’ten daha küçük olan sarsıntılara deprem değil, depremcik diyoruz. Bu depremciklerin bilimsel veri dışında herhangi bir tehlikesi söz konusu değil.” dedi. Ancak, Ercan aynı zamanda bölgede daha büyük depremlerin olabileceği konusunda da uyarıda bulundu. “Beklenen büyük İstanbul depreminin ayak sesleri de değil. Dolayısıyla Kuzey Marmara’da deprem olmadan önce bunun gibi hatta bundan çok daha büyük 5, 5.5 ve 6 büyüklüğündeki depremleri bizler göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Depreminin Yaklaşımı

3,5 büyüklüğündeki depremler, dolayısıyla yüzlerce oluyor. Bunların İstanbul depremiyle doğrudan bir ilgisi yoktur. Bu İstanbul depreminin yakınlaştığına dair bir işaret de değildir. Yani panik yapılacak bir neden yok. Ancak, Prof. Dr. Ercan, “Bu depremden bağımsız olarak ise İstanbul depremi her geçen gün yaklaşıyor.” dedi.

2045’ten Önce Büyük İstanbul Depremini Beklemiyorum

Prof. Dr. Ercan, 1999 yılından bu yana söylediği gibi İstanbul’da 2045’ten önce büyük bir deprem beklemiyor. Ancak, bu durumun kentsel dönüşümün önemini azaltmadığını belirtti. “Bana göre İstanbul’da bir kentsel dönüşüm yapılmalı mı peki? Tabiki yapılmalı. Bundan kaçamazsınız. Kötü yapıların hepsinin sağlamlaştırılması gerekiyor. Bu çalışmalar da sanki yarın deprem olacakmış gibi yapılmalı.” dedi.

Bu açıklamalar, İstanbul ve çevresinde yaşayanların depreme karşı hazırlıklı olmalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem uzmanlarının uyarılarına kulak vermek ve gereken önlemleri almak, olası bir deprem felaketinin etkilerini en aza indirebilir. Bu nedenle, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde depreme karşı bilinçli ve hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!