Tıklama Sahtekarlığının Kurbanı Olmayın: İşte Kendinizi Nasıl Koruyacağınız
Tıklama Sahtekarlığının Kurbanı Olmayın: İşte Kendinizi Nasıl Koruyacağınız
Tıklama sahtekarlığı hem reklamverenler hem de yayıncılar için kötü olabilir. Güvenilir verileri nasıl toplayacağınızı öğrenin ve cüzdanınızı dolandırıcılara açmayı önleyin.

Tıklama dolandırıcılığı, kullanıcılar reklamlarınızı tıkladığında yayıncılara (web sitesi sahipleri, arama motorları veya sosyal medya platformları) ödeme yapmayı içeren tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığının doğuşundan beri var olmuştur. Örneğin, insanlar xyz.cm'de yayınlanan reklamlarınıza tıkladığında Yayıncı xyz.cm'ye ödeme yaparsınız.

Bu, kötüye kullanılması kolay bir sistemdir. Kâr elde etmeye çalışan web sitesi sahipleri ve web sitelerinin trafiğinden para kazanmaya çalışan reklam ağları ile, tıklama dolandırıcılığı her yerdeki siber suçluların cephaneliğinde favori bir araç haline geldi.

Tıklama Dolandırıcılığı Nedir?

Tıklama dolandırıcılığı, bir banner reklamla ilgilenmeyen bir kişi veya yazılım, geliri artırmak için reklamı tekrar tekrar tıkladığında meydana gelir. Örneğin, bir web sitesini 200 kişi ziyaret ediyor, ancak reklam afişi 700'den fazla tıklama alıyor. Fazladan 500 kişi ne olacak? Bazı kişiler reklama birden fazla kez tıklamıştır.

Anlaşılır bir şekilde, bir kişi yanlışlıkla bir reklama iki kez tıklayabilir. Ayrıca, eski ziyaretçileriniz veya rakipleriniz reklamınızı birkaç kez tıklayabilir. Bunlar tıklama sahtekarlığı sayılmaz. Bunun yerine, tıklama sahtekarlığı, reklam tıklamalarının sayısını manipüle etmeye yönelik kasıtlı bir eylemdir.

Tıklama Dolandırıcılığı Nasıl Çalışır?

Tıklama Dolandırıcılığı Nasıl Çalışır?

Tıklama dolandırıcılığı failleri, sayıların artmaya devam etmesi için bazı kişileri bir reklam başlığını tekrar tekrar tıklamaları için tutabilir. Ayrıca tıklama botları da kullanabilirler.

Reklam ne kadar çok tıklanırsa, yayıncı veya reklam ağı (yayıncılar ile reklamcılar arasındaki aracı) o kadar çok para kazanır.

Tıklama Sahtekarlığının Yaygın Failleri

Tıklama dolandırıcılığından sorumlu olanları tartışırken akla gelen bazı insan grupları var:

yayıncılar

Bu kişiler, reklamlarınızı yerleştireceğiniz web sitelerinin veya platformların sahibidir. Onlar, PPC reklamcılığında temel bir oyuncudur. Bazı yayıncılar, kullanıcılar reklam bağlantılarını tıkladıklarında kazandıkları parasal avantajlardan etkileniyor. Bu nedenle bazen işletme sahiplerinden, hizmet sağlayıcılardan veya reklamcılardan daha fazla para kazanmak için tıklama rakamlarını manipüle ederler.

Yayıncılar, bağlantılara tıklamaya devam eden botlar kullanabilir ve böylece gelirlerini artırabilir. Bazen, tıklama manipülasyonunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak, reklam istediğiniz sonuçları vermediğinde sorunlar ortaya çıkar.

Reklam Ağları

Bu ağlar, reklamverenleri yayıncılara bağlar. Böylece reklam banner'ının gelirinden pay alıyorlar. Reklam ağları, yüzdelerini artırmak için rakamları manipüle edebilir.

Bir Sözleşmeyle Bağlı Olmayan Diğer Kişiler

Yayıncılar ve reklam ağları, rakiplerini sabote etmek için tıklama sahtekarlığı kullanabilir. Alakasız bağlantılardan gelir elde etmeseler de sizi onlar için ödeme yapmaya zorlarlar. Dolandırıcılığı fark ettiğinizde, muhtemelen yayıncınız veya reklam ağınızla olan ilişkinizi sonlandırırsınız.

Rakiplerin yanı sıra, kötü niyetli diğer kişiler de tıklama sahtekarlığı yapabilir. Bu kişiler, tespit edilmesi en zor tıklama dolandırıcılığı failleridir.

Tıklama Sahtekarlığı Türleri

Tıklama dolandırıcılığı farklı şekillerde gerçekleşebilir:

Tıklama botu

Tıklama botu

Bir tıklama sahtekarlığı failinin sahibinin nasıl bir tıklama botu kullanabileceğinden daha önce bahsetmiştik. İnsanlar sonunda reklam başlığına tekrar tekrar tıklamaktan bıkabilir. Tıklama botları, reklam bağlantılarına tıklamanın otomatik bir yoludur.

Bu botlar gerçek insanlar değil. Bunun yerine, bağlantıları rastgele tıklamak için mevcut kullanıcı trafiğini kullanan yazılımlardır. Bu, reklam ağının dolandırıcılık uygulamalarını öğrenmemesini sağlamanın bir yoludur.

Tıklama çiftlikleri

Tıklama çiftlikleri

Tıklama çiftlikleri, tıklama botlarına benzer. Aradaki fark, tıklama çiftliklerinin gerçek insanlardan oluşmasıdır. Bu kişilere sürekli olarak bağlantıları tıklamaları için para ödenir, bu nedenle reklam bağlantılarını tıklamak için saatler ayırırlar.

Kitle kaynak kullanımı

Bu tür tıklama dolandırıcılığı, duygusal manipülasyona benzer. Genellikle, reklamla karşılaşan kişileri tıklamaya devam etmeye zorlayan manipülatif bir madde vardır. Örneğin, bir harekete geçirici mesaj (CTA), reklama birkaç kez tıklayarak bir vakfı destekleyeceklerini bildirebilir.

Tıklama Sahtekarlığı Nasıl Belirlenir?

Tıklama Sahtekarlığı Nasıl Belirlenir?

Özellikle yalnızca tıklama verilerine erişim söz konusu olduğunda, bir bilgisayarın arkasında kimin olduğunu ve niyetlerini bilmek zor olduğundan, tıklama sahtekarlığını belirlemek zor olabilir. Ancak anormal ölçümler, tıklama sahtekarlığının varlığını gösterebilir. Aşağıdaki metriklere odaklanabilirsiniz:

  • IP adresi: Tıklama sahtekarlığı yapan kişi, tüm tıklamaları için aynı sunucuyu kullanıyorsa, aynı veya benzer IP adresinden yüksek düzeyde tıklama geldiğini fark edeceksiniz.
  • Tıklama Zaman Damgası: Bu zaman damgası, tıklamaların yapıldığı zamanı kaydeder. Neredeyse aynı zaman damgasına sahip çok sayıda tıklama fark ederseniz, tıklama sahtekarlığını keşfetmenin eşiğinde olabilirsiniz.
  • Eylem Zaman Damgası: Bu zaman damgası, kullanıcıların uygulamanız, web siteniz veya platformunuzla etkileşim kurduğu zamanı kaydeder. Tıklama zaman damgasına benzer şekilde, aynı veya yakından ilişkili birden çok işlem zaman damgası varsa, tıklama sahtekarlığı söz konusu olabilir.

Reklam ağları ve yayıncılar, sahte tıklamaları belirlemek için sık sık bu ölçümleri kontrol eder ve bunlar için sizden ücret almazlar. Bu nedenle tıklama dolandırıcılığı için çok para kaybedilmiştir.

Tıklama sahtekarlığını belirlemenin daha karmaşık yolları olsa da hiçbiri yanılmaz değildir. Bununla birlikte, PPC reklamcılık endüstrisi, tıklama dolandırıcılığına ilişkin daha sıkı yasalar için kulis yapmaya devam ediyor. Ve yayıncılar ve reklam ağları ile ilişkileri olan birkaç şirket, tıklama sahtekarlığını belirlemek için yenilikçi çözümler geliştiriyor.

Tıklama Sahtekarlığından Kendinizi Korumanın Yolları

Kendinizi tıklama sahtekarlığından korumanın birkaç basit yolu:

1. Kampanyanızı Takip Edin

İdeal olarak, reklam tıklamaları trafiğe dönüşmeli ve reklamı yapılan ürün veya hizmetlerle daha fazla kullanıcı etkileşimine yol açmalıdır. Ancak, tıklama sahtekarlığı söz konusu olduğunda bu gerçekleşmez. Sonuç olarak, reklam kampanyalarınızı takip etmeniz gerekir.

Neyse ki, kampanyanızı izlemenize ve izlemenize yardımcı olacak birkaç gizlilik dostu analiz aracı mevcuttur. Alternatif olarak, geçersiz tıklamaları kontrol etmek ve yakalamak için Google Analytics'i kullanabilirsiniz.

Rakamlar ve ölçümler şüpheli görünüyorsa, olası bir tıklama sahtekarlığını yayıncınıza veya reklam ağınıza bildirmekten çekinmeyin.

2. Yalnızca Saygın Yayıncıları veya Reklam Ağlarını Kullanın

2. Yalnızca Saygın Yayıncıları veya Reklam Ağlarını Kullanın

Bir yayıncı veya reklam ağıyla bağlantı kurmadan önce, tıklama sahtekarlığı politikalarını öğrenmek için araştırma yapın. Bazı yayıncılar kendilerini sahtekarlığı belirleme yeteneklerini geliştirmeye adamıştır ve tıklama sahtekarlığının meydana geldiği tespit edildiğinde size geri ödeme yapacaktır. Bu yayıncılar, geçersiz tıklamaları belirlemek için tıklamalarınızı ve gösterimlerinizi incelemeleri için genellikle uzmanlarla çalışır.

Ancak, tüm yayıncılar bu duruşu benimsemez. Öyleyse durum tespiti yapın.

Tıklayın Dolandırıcılık: Yasal mı?

Tıklama dolandırıcılığı yasa dışıdır çünkü rakamların manipüle edilmesini içerir. Tıklama dolandırıcılığı yapan kişiler de reklamverenlerin gereğinden fazla ödeme yapmasına neden olur. Ayrıca tıklama dolandırıcılığı, ürünleriniz veya hizmetleriniz için daha fazla trafik anlamına gelmez.

Birkaç tıklama dolandırıcılığı davası, tıklama dolandırıcılığının yasa dışı doğasını kanıtlamıştır. Daha 2005 yılında, Google, Google'ın tıklama sahtekarlığı kullanmakla suçladığı Müzayede Uzmanlarına karşı açılan bir davada 75.000 $ kazandı. Tıklama sahtekarlığından dava açıldıktan sonra Google, 2006 yılında tıklama sahtekarlığıyla suçlandığı bir davayı 90 milyon dolar ödeyerek sonuçlandırdı. O zamandan beri, küresel bir tıklama botları ağı oluşturduğu iddia edilen Fabio Gasperini aleyhine açılan dava da dahil olmak üzere başka tıklama dolandırıcılığı vakaları da oldu.

Tıklama Dolandırıcılığının Kurbanı Olmayın

Reklam yerleştirmek, erişimi ve görünürlüğü artırmalıdır. Ne yazık ki, herkes tıklama dolandırıcılığının kurbanı olabilir.

Artık tıklama dolandırıcılığı kavramını anladığınıza göre, kendinizi bundan korumak için daha donanımlısınız. Her zaman reklam kampanyalarınızı takip edin ve yalnızca saygın yayıncıları ve reklam ağlarını kullanın.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!