2024 yılında asgari ücret yüzde 49 arttı
2024 yılında asgari ücret yüzde 49 arttı
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2024 asgari ücreti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıda belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, yeni asgari ücretin yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL olduğunu duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak asgari ücret tutarını belirlemek için üç toplantı yaptı. İlk iki toplantıda taraflar arasında bir rakam konuşulmazken, son toplantıda işçi, işveren ve hükümet arasında mutabakat sağlandı.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin sosyal koruma ücreti olduğunu ve ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini belirterek, tüm paydaşlara teşekkür etti. Işıkhan, “İşçi ve işveren tarafı ülkemizin mevcut şartlarını rasyonel şekilde ele alarak fikir birliğine varmışlardır. 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünü bir kez daha yerine getirmenin memnuniyet içerisindeyiz.” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücretin 11 milyon kişiyi ilgilendiren bir ücret olduğunu ve Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesinde pazarlık öğesi olduğunu söyledi. Atalay, Türk-İş’in talebinin 18 bin TL olduğunu ve yılda iki kere müzakere yapılmasını istediklerini ancak anlaştıkları rakamın 17 bin TL olduğunu ifade etti. Atalay, “Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen maalesef ülkemde geçim ücreti oldu. Enflasyon durmadığı sürece yılda bir kere asgari ücretle milletin talebini yerine getiremeyiz.” diye konuştu.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da asgari ücretin işçi ve işveren arasındaki en önemli konulardan biri olduğunu ve bu konuda ortak bir zemin bulmaya çalıştıklarını kaydetti. Akkol, “Asgari ücretin belirlenmesinde ülkemizin ekonomik ve sosyal şartlarını göz önünde bulundurduk. İşçi ve işveren arasındaki dengeyi korumak için yüzde 49’luk bir zam oranı üzerinde anlaştık. Bu oranın hem işçilerimizin hem de işverenlerimizin haklarını koruyacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

2024 asgari ücreti, 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlayacak. Asgari ücretle çalışanların maaşlarına 5 bin 600 TL zam gelmiş olacak. Asgari ücretin belirlenmesi, diğer çalışanların ve emeklilerin de gelirlerini etkileyecek.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!